SE J(J)Ch Duvkullans Oberon

SJ(J)Ch Duvkullans Oberon

SJ(J)Ch Duvkullans Oberon

”Midas” är en Golden Retriever av ursprunglig typ, d.v.s. en jaktgolden, från kennel Duvkullan. Här har man valt att bevara Goldens ursprungliga fina jaktliga egenskaper istället för att avla på enbart sällskapsmeriter. Detta innebär bl.a. att hunden är mycket intelligent, lättlärd, har mycket ”will to please”, d.v.s. vill jobba åt sin förare och jobbar med fart och fläkt. En Golden Retriever är i första hand tänkt som apportör vid småviltjakt och måste därför vara exceptionellt mottaglig för dressyr såsom jaktträningen.

En jaktgolden är oftast mörkare i färgen och betydligt smäckrare i kroppen än vad man är van att se. Den mörka färgen fyller en rent jaktlig funktion då ljusa golden röjer sina rörelser på ett allt för markant sätt med ett magert jaktligt resultat som konsekvens. Många goldenuppfödare har tyvärr valt att se till annat än hundens jaktliga kvalitéer i sin uppfödning och därför ser man heller inte dessa goda egenskaper hos alla golden. Tyvärr så premieras inte det funktionella på våra utställningar utan där lever man i sin egen värld skild från verklighetens krav på fungerande hundar och de exteriörkrav detta innebär. Vill man bara ha en sällskapshund finns det ju många trevliga sällskapshundraser att välja bland istället för att forma om en jakthund.

Anders Carlssons sammanfattande kritik på Hunnebergprovet 040731:

”En hund som gör ett mycket harmoniskt intryck. Genomför provet på ett väldigt effektivt sätt. En strålande markör och effektiv sökhund, som samtidigt samarbetar fint med sin förare.”

Här finns Midas fotogalleri på bg photo.