SE JCh SE AgCh SE VCh SE LCh Rockdove´s Timekeeper of Big Ben

Rockdove´s Timekeeper of Big Ben

”Keeper” är en Golden Retriever av ursprunglig typ, d.v.s. en jaktgolden, från kennel Rockdove´s. Här har man valt att bevara Goldens ursprungliga fina jaktliga egenskaper istället för att avla på enbart sällskapsmeriter. Detta innebär bl.a. att hunden är mycket intelligent, lättlärd, har mycket ”will to please”, d.v.s. vill jobba åt sin förare och jobbar med fart och fläkt. En Golden Retriever är i första hand tänkt som apportör vid småviltjakt och måste därför vara exceptionellt mottaglig för dressyr såsom jaktträningen.

En jaktgolden är oftast mörkare i färgen och betydligt smäckrare i kroppen än vad man är van att se. Den mörka färgen fyller en rent jaktlig funktion då ljusa golden röjer sina rörelser på ett allt för markant sätt med ett magert jaktligt resultat som konsekvens. Många goldenuppfödare har tyvärr valt att se till annat än hundens jaktliga kvalitéer i sin uppfödning och därför ser man heller inte dessa goda egenskaper hos alla golden. Tyvärr så premieras inte det funktionella tillräckligt på våra utställningar utan där handlar det mer om skönhet, en prioritering som inte självklart resulterar i att jaktens krav på fungerande jakthundar tillgodoses. Vill man ha en trevlig sällskapshund finns det många trevliga sällskapshundraser att välja bland men en goldens godmodiga temperament gör den givetvis populär bland många.

20001202 i Helsingfors blev Keeper som första svenska hund och första icke-vallhund Nordisk Mästare i Agilty 2000 individuellt. Vid Agilty-SM 2000 blev Keeper silvermedaljör individuellt och bronsmedaljör i lag. Keeper blev bästa svenska frihund vid NM i Agility i Hamar 1999 på en 7:e plats.  Årets Segrarklasshund 2000, Årets Lag 2000 med PippiVall och Årets Dubbelnolla 2000 (flest dubbla nollade lopp). Nr 6 på listan Årets Agilityhund 2000. Keeper blev 13:e individuellt i SM i agility -99 och bästa Retriever samt 6:a i lag med laget PippiVall. Keeper kom på 18:e plats av cirka 120 hundar vid VM i agility år 2000 och blev bästa svenska frihund.

Här finns Keepers fotogalleri på bg photo